Kontakta oss
Nimble & co

Vi hjälper företag som vill stärka, utveckla och framtidssäkra sin digitala närvaro och därmed sin verksamhet. Vårt fokus är på företagets digitala närvaro, marknad och försäljning.

Vad innebär Digital Markets Act?

Vad innebär EUs Digital Markets Act?

Digital Markets Act har en bred räckvidd och avser att möjliggöra en rad framtida antitrust-åtgärder. Syftet är ett försök att reglera den nya digitala världen. Dels innebär det att vi som användare av internet får större kontroll över vår data samt att kraven på de större teknikbolagen och plattformarna skärps i form av att tvinga fram transparens. 

Digital Markets Act innebär också ett antal specifika krav på teknikföretag: 

Interoperabilitet. Gatekeepers bör tillåta sina plattformar att arbeta med liknande tjänster från mindre tredje parter. Exakt hur detta kommer att tolkas är ännu inte klart, men det kan innebära att användare på tex WhatsApp ges möjlighet att kontakta användare på andra meddelande-plattformar.

Rätten att avinstallera och välja själv. Konsumenter ska ges fler valmöjligheter för mjukvara och tjänster, särskilt i mobila operativsystem som iOS och Android. De bör kunna avinstallera all förinstallerad programvara och ge ett val när de konfigurerar en ny enhet vilken tjänst de vill använda för applikationer som tex e-post och webbsurfning.

Datatillgång. Företag bör kunna komma åt data de genererar för större plattformar. Detta skulle till exempel innebära att företag som säljer varor på plattformar som Amazon får tillgång till Amazons analyser.

Transparens gällande köp av annonser. Om ett företag köper annonser på Facebook bör de ges verktygen för att självständigt verifiera räckvidden för sina annonser. Företag kommer också att förhindras från att ”kombinera personuppgifter för riktad reklam” utan uttryckligt medgivande.

Större plattformar kan inte längre premiera sina egna produkter. Företag kan inte använda sina plattformar för att sätta sina produkter först. Detta innebär att Google, till exempel, inte kan placera sin shoppingtjänst högst upp i sina sökresultat om det inte finns någon form av konkurrensutsatt anbud för den platsen.


App Store krav. Kommissionen säger att plattformsägare inte längre kan kräva att apputvecklare använder vissa tjänster (t.ex. betalningssystem) för att bli godkända och listade i appbutiker.