Kontakta oss
Nimble & co

Vi hjälper företag som vill stärka, utveckla och framtidssäkra sin digitala närvaro och därmed sin verksamhet. Vårt fokus är på företagets digitala närvaro, marknad och försäljning.

Marknadschefens lista på AI verktyg för modern marknadsföring

Marknadschefens kompletta lista på AI verktyg för modern marknadsföring

Vi har nu alla förutsättningar att reducera marknad och kommunikationsavdelningens utmaningar med hjälp av AI. Modern teknik hjälper oss att frigöra värdefull tid, öka upp möjligheten till att vara mer relevanta till våra målgrupper genom microtargeting och dessutom få marknadsföringsbudgeten att räcka längre.

För att hjälpa företag på vägen att sondera terrängen bland alla de fantastiska AI-verktyg som finns specifikt för marknadsföring har jag sammanställt den ultimata listan till marknadschefer. Syftet är att ge inspiration till att agera på alla de möjligheter som finns för att göra både ditt team och dig själv mer framgångsrik i din roll.

Vissa av verktygen använder ditt företag kanske redan idag, andra är lätta att komplettera med utan att behöva utföra en större investering.

Listan med AI verktyg för marknadsföring är kategoriserad för att du ska kunna hitta bättre och uppdateras löpande. Senast uppdaterad: 9 Maj 2024 

 

Ta hjälp av AI för att summera kvalitativa studier och forskningsrapporter:

Consensus: Används för att söka efter svar baserat på existerande forskningsrapporter. Lämpligt för att summera konklusioner av längre studier för dig som behöver trygg, kvalitativ information. (Tillgänglig via Chat GPT)

And AI i processen med att skapa innehåll:

Jasper: är ett AI-verktyg byggt specifikt för marknadsförare. Förutom att stötta marknadsförare att skapa kvalitativt innehåll, har Jasper även en analys funktion som stöttar i att identifiera vilket innehåll som presterar bra. Samt rekommenderar åtgärder för det innehåll som inte presterar. 

Scalenut: är ett AI-verktyg som använder sökorddata som en grund, vilket ger dig som skribent insyn i sökvolymer för olika ämnen. Verktyget ger även ett SEO-betyg på texten, vilket hjälper dig som skribent att justera och optimera texten på en gång. 

OpenAI:s GPT-modeller (som ChatGPT): Används för att generera texter och utkast, idéutveckling och översättningar.

Grammarly: AI-driven skrivassistent som hjälper till att förbättra och redigera texter.

Copy AI: Skapar texter för SEO/webbplatser, sociala medier och mer i större skala.

Content at Scale: Generativ AI för att skapa texter som skall vara så lika de som människor skriver som möjligt.

AI Contentify: Skrivassistent som skapar texter i kombination med SEO verktyg.

GrowthBar: är ett AI-verktyg som använder sökordsdata för att generera innehåll som hjälper ditt företag att ranka högre i sökmotorer. Det här verktyget tar bort momentet med att utföra en sökordsanalys och en SERP-analys som grunden till effektivt innehåll. Därmed snabbar det upp hela processen, då vi får hjälp med två moment. 

Content Shake: SEM Rush har utvecklat ett verktyg för att skriva artiklar i längre format med insikter från all den sökordsdata som deras verktyg har tillgång till. Går att integrera med WordPress för att publicera innehåll direkt på en webbplats. Content Shake kan också hjälpa dig med att skapa innehåll baserat på trendande ämnen inom sociala medier. Hjälper dig att agera snabbare på trender och skapa relevant innehåll för din målgrupp.  

Contents: ett AI-verktyg riktat till företag som behöver hjälp i större skala. En plattform som hjälper till med många behov, från bilder till produktbeskrivningar. 

SEM Rush Good content: är ett verktyg som är utformat för marknadsförare, den har olika komponenter som är specifikt anpassade för att utföra specifika arbetsuppgifter, tex; 

Text generator 

Omfrasera texter 

Skapa titlar 

Summera texter 


AI verktyg för att skapa bildmaterial och grafik:

Ad Creative: är ett verktyg som hjälper marknadsförare att skapa bättre annonsmaterial i stor skala. Ungefär som en mix mellan Canva och Chat GPT fast för annonsmaterial. 

Canva: även Canva har text till bild generatorer samt en skrivassistent för att både förbättra och förenkla arbetet med innehåll.

Midjourney: Ett AI-verktyg som skapar bilder från textbeskrivningar.

Adobe Firefly:Text till bild generator från Adobe, flera funktioner är under utveckling.

Bannerflow: Automatiserar hela produktionskedjan av display annonser. 

Reroom: är ett generativt AI som är utvecklat specifikt för arkitekter, designers och inredare. Skapa realistiska interiörbilder från skisser, fotografier eller 3D-modeller. 

AI verktyg för SEO och innehållsoptimering:

Rank Math: Skapar innehåll från sökdata på bara några minuter.

SEMrush: Ger AI-drivna insikter för SEO, innehållsmarknadsföring, konkurrentanalys med mera.

Ahrefs: AI-baserat verktyg för SEO-analys, sökordsanalys och data-drivna förbättringar av innehållsmarknadsföring.

SEM Rush SERP Gap analysis: en gap analys av innehåll är något som ingår i en standard SEO-process. Inom SEM Rush verktyget finns en rad appar och SERP Gap analysis är en av dem. Det är en app som hjälper till att skapa underlag till artiklar, baserat på SERP data och andras svagheter. Appen ger även insikter till hur existerande innehåll kan förbättras. 

 

AI verktyg för digital marknadsföring

Amanda AI: Optimerar kampanjer med hjälp av AI. Testar och utvärderar en stor mängd tester, på stora mängder av målgrupper.

Google Demand Gen: Googles svar på mer “social media” liknande annonsering. Där du laddar upp kreativt material och låter AI bygga ihop de kombinationer som fungerar bäst.

Google Responsiv Display:  Liknande demand gen så laddas allt kreativt material upp i plattformen, sedan bygger AI ihop de kombinationer i ett display annonsformat som fungerar bäst.

 

Data-analys och kundinsikter med AI-färdigheter:

Chattermill: är ett verktyg som hjälper dig att förstå dina kunder bättre genom att aggregera insikter  snabbare från kundfeedback. Chattermill samlar in recensioner från plattformar som tex Meta, Trustpilot, med många flera och samlar dem på en plats. Et fenomenalt verktyg eftersom det skapar visuella rapporter och hjälper oss att agera snabbare på den feedback som kunderna lämnar i recensioner på olika plattformar. 

Google Analytics: AI-funktioner inom Google Analytics hjälper till att förstå kundbeteende, webbplatsens prestation genom att använda machine learning för att brygga glapp i data.

Tableau: Erbjuder AI-drivna data visualiseringar och insikter för business intelligence.
(numera del av SalesForce)

 

 

Personalisering och rekommendations-motorer med AI:

Adobe Sensei: använder machine learning för att personalisera kundupplevelser.

Algolia: AI-driven sök- och upptäckts-plattform för webbplatser och mobilappar.

 

AI stöd för sociala medier och annonsering:

Hootsuite Insights: Använder AI för att analysera trender och sentiment på sociala medier.

AdRoll: AI-driven plattform för digital annonsering och e-postmarknadsföring.

 

CRM med AI-färdigheter:

Salesforce Einstein: för försäljningsprognoser och kundinsikter.

HubSpot: Erbjuder AI-funktioner i sitt CRM för lead scoring, berika data samt effektivisera och förbättra innehållsproduktionen.

 

Chattbotar och automatiserad kundtjänst med AI:

Intercom: Använder AI för automatiserad kundservice och interaktion med kunder på stor skala.

Botpress: bygg din egen chatbot till låg kostnad (även tidsmässigt).

 

E-postmarknadsföring med AI stöd:

Hoppy Copy: är ett specifikt AI verktyg skapat för e-post marknadsföring. Hjälper marknadsförare att skriva bättre nyhetsbrev, skapar sekvenser och har SPAM-check funktionalitet. 

Mailchimp: AI-drivna funktioner för riktade e-postkampanjer och utvärdering.

Persado: använder AI för att optimera språket i budskap och texter kopplat till just marknadsföring.

HubSpot Free Conten Writer: HubSpot har en publik beta av ett AI-verktyg som  stöttar i att skriva allt från säljmail till blogg-artiklar. 

 

AI stöd i arbetet med marknadsundersökningar och trendanalyser:

Quid: AI-verktyg för konsumentinsikter baserat på egen eller extern data. Har även en produkt för att “lyssna” på sociala medier och använda datat därifrån.

Crayon: Använder AI för marknads- och konkurrentbevakning.

Behöver du hjälp att navigera vilket AI-verktyg som är bäst för ditt företag?

Veronica Stenberg - modern marknadsföring - Nimble & co

Om du känner dig osäker hur ditt företag ska välja verktyg, eller hur ni ska tänka för att få in det i arbetssättet och stärka personalen. Då är du varmt välkommen att höra av dig för AI rådgivning med specifik inriktning på marknadsföring. Boka ett förutsättningslöst möte så pratar vi mer om dina behov och utmaningar.